Kako se služi kraft pivo?

Kako se služi kraft pivo?

Reklame za pivo su tako primamljive! Ali ne treba im uvek verovati, naročito kada nas upute da pivo ohladimo do temperature koje je blizu nule.

Savršena, tačno određena, temperatura do koje treba rashladiti svoje omiljeno pivo, je zapravo stvar ličnih afiniteta. Lični užitak je ono čime se treba voditi.

Ipak, postoje neka okvirna pravila, a na vama je da ih pratite ili kršite.

To, da pivo treba služiti jako hladno, je mit koji su stvorile velike pivare. Veoma niske temperature „ubijaju“ receptore na jeziku, pa ukus piva koje pijete postaje „nebitan“. Sve to zapravo ide u korist velikih pivara, koje proizvode industrijsko pivo na veliko, čiji je kvalitet i ukus daleko lošiji od kraft piva.

Dakle, kada se previše ohladi pivo, loš ukus će biti daleko manje prepoznatljiv, ali i odličan ukus će biti neprepoznatlji. Zato, kvalitetno kraft pivo nikada ne treba previše rashladiti.

Najbolje je pivo služiti i piti na temperaturi koja je između „ledene“ i sobne temperature. I ovde važi pravilo „zlatne sredine“.

Takođe, prema boji piva može se odrediti temperatura koja je odgovarajuća. Dok se svetlija piva obično služe hladna, veoma tamna piva poput imperial stouta, quadrupel piva i sličnih, bolja su kada se manje hlade. Na podrumskoj temperaturi služi se engleski stil piva.

Ako bi izvršili nekakvu uopštenu klasifikaciju onda bi to izgledalo ovako:

Veoma hladna (0 do 4 C): Na ovoj temperaturi služi svako pivo čiji ukus zapravo i ne želiš da osetiš. Pale lageri, piva sa malo alkohola, cideri i većina piva iz naših velikih pivara.

Hladna (od 4 do 7 C): Savršena temperatura za premium lagere, pilsnere, voćna piva, hefeweizen piva, kristalweizen, lagere sa puno alkohola, tamne lagere…

Srednje hladna (od 8 do 12 C): Američki pale ale, amber ale, razne vrste stouta, porter, belgijski ale, dunkel, dunkelweizen, nemačka crna piva, irski ale, tripel…

Podrumska temperatura (od 12 do 14 C): Bitter piva, tamna ale piva, indian pale ale, engleski pale ale, abbey dubbel, belgijski ale, razne vrste bock piva, saison, škotski ale, engleski cider, jača stout piva…

Topla (od 14 do 16 C): Barley wine, quadrupel, imperial stout, double IPA, doppelbock, eisbock…

I da podsetimo, nakon svega, najbitniji je lični užitak. Hladite vaše pivo onoliko koliko vašem srcu prija.

Ostavite komentar

Vaša email adresa nece biti objavljena. Obavezna polja su oznacena *

3 + 19 =